Het werk aan de werf bij de Oudegracht in Utrecht ligt al bijna vier weken stil omdat een ekster aan het broeden is in een schietwilg precies naast de gracht. De gemeente gaat nu om de boom heen werken. 

Marjon van Caspel, gebiedsmanager centrum Utrecht, laat op Twitter weten dat het werk nu al vier weken stil ligt. Eksters zijn in het broedseizoen beschermd en daardoor mag de vogel niet verjaagd worden.

Omdat de werkzaamheden toch moeten doorgaan is er besloten dat vanaf deze week om de boom heen wordt gewerkt.

De aannemer gaat nu vanaf de Smeebrug richting het Ledig Erf werken. Er wordt een definitieve damwand geplaatst tot aan de schietwilg waar de ekster zijn nest heeft. 

"We moeten wachten tot na het broedseizoen (1 juli) om de definitieve damwand te kunnen plaatsen bij de betreffende wilg", aldus de gemeente.

Herstel

De werkzaamheden worden uitgevoerd omdat de houten fundering van de wal- en kluismuren in slechte staat is. Deze moet worden hersteld of deels vernieuwd.

Per rak, het stuk gracht tussen twee bruggen, wordt de oude fundering vervangen door stalen damwanden en worden de walmuren opnieuw opgebouwd.