Er heerst onnodige onduidelijkheid over de aanpak van de parkeerproblematiek in Rijnsweerd.

Dat laat de VVD weten.

Al jaren worden er gesprekken gevoerd over de parkeerproblemen in deze Utrechtse wijk, veel bewoners blijven ontevreden. Het is een bekend probleem in veel wijken in Utrecht: parkeerders die geen bestemming in de wijk hebben zetten wel hun auto er neer.

Vaak zijn dit de eerste wijken buiten de gebieden waar automobilisten wel moeten betalen voor een plek. In Rijnsweerd zouden veel bezoekers van het Utrecht Science Park (De Uithof) en omliggende bedrijven hun auto parkeren en hun reis verder vervolgen met het openbaar vervoer, te voet of met de vouwfiets.

Keuze

Bewoners vragen al jaren om een oplossing en de gemeente is er al jaren mee bezig. Sinds vorig jaar mogen bewoners van een wijk of buurt in Utrecht zelf weten of er betaald geparkeerd moet worden of niet.

Op plekken waar het betaald parkeren nog niet ingevoerd is, kunnen bewoners via internet aangeven of ze daar open voor staan. Op dit moment vindt er ook zo’n draagvlakmeting plaats over de invoering van betaald parkeren in Rijnsweerd, maar de VVD geeft aan dat bewoners onvoldoende geïnformeerd zijn over de consequenties.

Vergunningen

Volgens de VVD moeten alle buurtbewoners goede informatie krijgen over betaald parkeren, maar ook over de gevolgen voor het aantal parkeerplaatsen en de beschikbaarheid van parkeervergunningen, om zo een eerlijke stemming te krijgen over de mogelijke invoering.

"Of de bewoners nu pro of contra kiezen, ze moeten in ieder geval goed ingelicht worden", vertelt raadslid Willem Buunk. "Ze moeten weten wat er te kiezen valt. Het simpel invoeren van betaald parkeren is niet de oplossing, er moet naar meer zaken gekeken worden."

De VVD wil nu van het college weten welke maatregelen de gemeente nog meer gaat nemen om de parkeerdruk in goede banen te leiden en hoe de bewoners daar beter bij betrokken kunnen worden.