De PvdA heeft naar aanleiding van een uitzending van Argos vragen over raamprostitutie in Utrecht gesteld. De partij wil van minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie opheldering over de situatie in Utrecht met betrekking tot sekswerkers.

Sinds 2000 is prostitutie een gelegaliseerd beroep in Nederland.

Sekswerkers zijn zzp’ers die btw betalen, maar tegelijkertijd rust er verdenking van mensenhandel op het werk. Dat is de reden waarom het Zandpad in Utrecht is gesloten en ruim driehonderd sekswerkers al bijna twee jaar hun beroep niet meer kunnen uitoefenen.

Dina Siegel, hoogleraar criminologie aan de Universiteit van Utrecht, stelt dat er geen sprake was van mensenhandel en dat het sluiten van het Zandpad een onverantwoordelijk besluit is van de gemeente waar meer dan driehonderd sekswerkers collectief voor zijn gestraft.

Onderzoek

Dat concludeert ze vooruitlopend op haar onderzoek Closing brothels, is closing eyes dat volgende maand wordt gepubliceerd. Voor het onderzoek heeft ze dertig sekswerkers, klanten, hulpverleners en justitie gesproken.

Uit haar onderzoek blijkt  dat het slecht gaat met de vrouwen in financieel opzicht, maar ook in morele zin en met hun gezondheid.

De PvdA vraagt dan ook aan de Minister van Veiligheid en Justitie of hij inzicht heeft in het welzijn van de ruim driehonderd sekswerkers die sinds het intrekken van de exploitatievergunningen op straat staan en al bijna twee jaar hun beroep niet kunnen uitoefenen.