Utrecht krijgt een World Trade Center (WTC) aan het Jaarbeursplein. Op de plek van kantoorpand Leeuwensteijn opent in 2018 een nieuw kantoor waarin verschillende bedrijven zich zullen vestigen.

In 2016 moet gestart worden met de bouw van het pand waar straks tweeduizend mensen gaan werken.

De totale oppervlakte van het nieuwe gebouw wordt circa 32.000 vierkante meter en de maximale hoogte 72 meter. Het pand zal achttien verdiepingen tellen.

Dit past volgens de gemeente goed in de directe omgeving van het Stadskantoor welke negentig meter hoog is, de Rabotoren van 105 meter en het NH Hotel van 64 meter.

Ter vergelijking, de Domtoren meet 112 meter. Het parkeren voor het WTC wordt geregeld in de ondergrondse Jaarbeurspleingarage.

Sloop

In het eerste kwartaal van 2016 begint de sloop van Leeuwensteyn waarna aansluitend de bouw van het WTC van start zal gaan. WTC Utrecht maakt deel uit van de World Trade Center Association (WTCA), de wereldwijd opererende vereniging met als doel het bevorderen van internationale zakenrelaties en handel.

Gemeente Utrecht is blij met de komst van het gebouw. "De komst van een World Trade Center is goed voor de stad, het stationsgebied en creëert nieuwe banen. Uit ervaringen blijkt dat dit soort gebouwen werken als aanjagers van banengroei; de gebruikers zijn vooral kleine bedrijfjes die uitgroeien tot grote bedrijven."

Ook biedt het WTC in Utrecht straks voor ongeveer vijftig lager opgeleiden werk in services zoals schoonmaak, onderhoud, beveiliging, receptie en catering.