In november heeft de gemeente bekend gemaakt dat de huur van boekhandel Broese op de Stadhuisbrug eind 2016 verloopt.

Broese geeft aan het vertrek, indien nodig, juridisch aan te vechten: "Het is een koude douche. Als wij dit hadden geweten dan hadden wij Broese niet overgenomen", aldus eigenaar Erik van Doorn tegenover DUIC.

Van Doorn en zijn vrouw hebben de winkel een jaar geleden overgenomen van de failliete winkelketen Polare en gaven het de oude naam 'Broese boekverkopers' terug. Broese is in hetzelfde gebouw als de Centrale Bibliotheek gevestigd.

De bibliotheek wil al jaren moderniseren en heeft daarvoor meer ruimte nodig. Het pand aan de Stadhuisbrug is een potentiële optie alleen zal Broese daarvoor dan plaats moeten maken.

Utrecht heeft de huurovereenkomst met Broese op de Stadhuisbrug opgezegd om de handen vrij te hebben voor het eventueel kunnen uitbreiden en herhuisvesten van de Centrale Bibliotheek. Maar ook als de Centrale Bibliotheek hier uiteindelijk niet komt dan zal Broese alsnog moeten verhuizen.

Contract

Broese zou een contract van vijf jaar krijgen als er voor 1 januari 2015 geen duidelijkheid zou zijn over de hervestiging van de bieb. "Wij moeten nu weg en dat klopt niet met wat er in het contract staat", aldus Van Doorn.

Van Doorn legt uit dat er naast de juridische argumenten ook emotionele en economische argumenten zijn om de boekhandel te laten bestaan: "Er komen veel mensen op de winkel en daarmee ook op de omgeving af. In december hadden wij nog 35.000 betalende klanten", aldus Van Doorn.

Gezichtsverlies

De eigenaar geeft aan in gesprek te willen met de gemeente, zodat beide partijen zonder gezichtsverlies verder kunnen. Als de gemeente niet meewerkt dan worden er juridische stappen ondernomen.

Het CDA en de PvdA hebben inmiddels al schriftelijke vragen ingediend bij het college. De partijen vinden dat er meer duidelijkheid moet komen over de situatie.