Het oosten van Utrecht zit aanstaande zondag, als de Utrecht Marathon voor het eerst sinds jaren weer van start gaat, op slot voor weggebruikers. 

Vanwege het evenement moeten veel wegen voor het verkeer worden afgesloten.

Om de overlast te beperken is er voor de marathonlopers een parcours uitgezet van 21 kilometer dat twee keer gelopen moet worden. Ook wordt er "tegen de klok in" gelopen zodat het centrum dan zo snel mogelijk weer beschikbaar is voor het normale verkeer.

Vanaf 11:00 uur zijn er diverse afzettingen en omleidingsroutes. De Uithof zal uitsluitend bereikbaar zijn met het openbaar vervoer en met de auto via de A28. Het fietsverkeer kan nagenoeg ongehinderd plaatsvinden van en naar De Uithof.

Tussen 12:15 uur en 13:30 loopt een grote groep lopers door het centrum van de stad. Vanaf dat moment zullen de toplopers de tweede ronde ingaan. De hoeveelheid lopers zal dan sterk gereduceerd zijn. Hierdoor is het kruisen van het parcours met de fiets of te voet geen probleem meer.

Voor auto’s zal het parcours afgesloten blijven totdat de laatste loper gepasseerd is. Direct na de laatste loper zullen de wegafzettingen opgeheven worden. Rond 16:00 uur verlaat de laatste loper Utrecht via de Koningsweg.

Het Spoorweg Museum en de woningen aan de Maliesingel tussen de Oosterstraat en de Maliebaan zijn bereikbaar via de Oosterstraat. De Parallelweg van de Maliebaan is vrij voor verkeer.

De helft van de rijbaan op de Maliesingel tussen het Spoorweg museum en de spoorwegovergang is in gebruik voor de lopers. De oostelijke rijbaan is dus geopend voor verkeer.