Gemeente Utrecht lanceert eigen open data-portal

De gemeente Utrecht heeft vanochtend een open data-portal gelanceerd, waarmee app-ontwikkelaars van binnen en buiten de gemeente data eenvoudig aan elkaar en aan bestaande applicaties kunnen koppelen.

In samenwerking met het Utrechtse medialab SETUP stimuleert de gemeente de eigen medewerkers en dataspecialisten in de stad om actief met open data aan de slag te gaan.

De portal is één van de initiatieven om datagedreven oplossingen te vinden voor vraagstukken in de stad, variërend van gezondheid en veiligheid tot mobiliteit en duurzaamheid.De nieuwe open data portal is bij de lancering gevuld met 25 gemeentelijke datasets.

Meer datadiensten

De komende jaren worden meer open data-diensten verwacht die inwoners en bezoekers van Utrecht kunnen wijzen op bijvoorbeeld vrije parkeerplekken, luchtkwaliteit en actuele informatie over evenementen.

“Met onze database kunnen ontwikkelaars van binnen en buiten de gemeente data eenvoudig aan elkaar en aan bestaande applicaties koppelen,” legt wethouder Kees Geldof uit.

“Door data tussen gemeentelijke afdelingen te delen, verhoogt de gemeente de effectiviteit van de interne organisatie en kan er meer met de al aanwezige data gedaan worden", voegt Geldof daar aan toe.

Lees meer over:
Tip de redactie