Schrijver Ronald Giphart heeft maandag de eerste boekspot van Utrecht geopend op Hoog Catharijne. 

Boekspots zijn kasten in scholen, theaters, verzorgingshuizen, bedrijven en horeca waar je boeken deelt met anderen. Naast het delen van boeken kun je ook je ervaringen over het boek delen middels een plakbriefje. 

Het concept van de Boekspot is ontwikkeld door BiSC (Bibliotheek ServiceCentrum). "Ik denk zeker dat deze locatie potentieel heeft en een gemixt publiek trekt”, aldus Ronald Huizer, programmamanager van BiSC.

De populariteit van de Boekspots is hard gaan lopen na het televisieprogramma ‘Giphart leent uit’ op RTV Utrecht, legt Ronald Huizer van BiSC uit. 

Giphart

Giphart was daarom als Utrechtse schrijver gevraagd de Boekspot te openen. “Wij hebben op IJsland na de beste leescultuur, vanwege de Boekenweek, de Boekenprijs en initiatieven zoals deze.

Ik draag graag mijn steentje bij aan een goede leescultuur”, aldus Giphart. Giphart heeft zelf ook een aantal eigen geschreven boeken, voorzien van een ervaring op een plakbriefje, in de Boekspot gezet. 

Aan de populariteit van de nieuwe Boekspot twijfelt Giphart niet. Hij noemt het “een goede plek, want mensen hebben leesvoer nodig voor in de trein.” Bezoeker Kwong Sang gaat ook naar huis met een boek maar gematigd enthousiast. "Ik twijfel of ik mijn eigen boeken wel ga weggeven", zo zegt Sang in een reactie.