De gemeente Utrecht gaat de Koekoestraat opnieuw inrichten. De route vanuit het centrum richting de Adelaarstraat staat bij bewoners bekend als onveilig.

Een fietsstraat wordt als beste oplossing gezien.

Dinsdag heeft de gemeente aan bewoners en omwonenden van de Koekoekstraat twee varianten gepresenteerd over de nieuwe inrichting. Tot in de jaren dertig van de vorige eeuw reden er trams door deze straat en nu moet de Koekoekstraat worden ingericht als fietsstraat.

Volgens de gemeente wordt de huidige straat als onveilig gezien door de combinatie van eenrichtingsverkeer, het huidige ontwerp dat uitnodigt om te hard te rijden en fietsers die snel geneigd zijn om tegen de rijrichting in te gaan.

In de nieuwe situatie moet de fietser alle ruimte krijgen en wordt de auto te gast. Op een fietsstraat hebben fietsers voorrang en kunnen ze in twee richtingen rijden, de weg moet zo’n 3,5 meter breed worden. Ook moeten er ongeveer twintig extra fietsparkeervakken komen en onderzoekt de gemeente of er voldoende straatverlichting is.

Varianten

Er zijn kleine verschillen te zien in de twee varianten die de gemeente gepresenteerd heeft. Deze gaan onder andere over de plaatsing van de bomen en plantenbakken. Ook moeten er tekeningen komen op de weg, mogelijk komen er Nijntje afbeeldingen of plaatjes van de Koekoek.

Daarnaast kunnen belanghebbenden nog een voorkeur uitspreken over het ontwerp van de rotonde en de stoep. “Alle reacties worden gewaardeerd en dragen bij aan de verdere uitwerking”, is te lezen op de gemeentewebsite.