De gemeente Utrecht wil de huisjesmelker nog strenger gaan aanpakken.
 

Het college geeft aan dat ze nu al alles op alles zet om huisjesmelkers aan te pakken, maar de praktijk wijst uit dat dit een moeizaam proces is. Het college waarschuwt, voert gesprekken en legt herstelsancties op aan de huisjesmelkers.

Toch blijft het lastig om tot een werkende aanpak te komen, omdat het merendeel van de verhuurders na een sanctie weer de fout ingaat. Overtreders zouden ook iedere stap in het proces aangrijpen om zich juridisch te verweren.

Nieuwe Woningwet

De nieuwe Woningwet, die sinds 1 januari 2015 is ingegaan, biedt de gemeente Utrecht extra mogelijkheden om malafide pandeigenaren aan te pakken. Op basis van de nieuwe Woningwet kan naast een herstelsanctie ook een bestuurlijke boete worden opgelegd als de eigenaar meerdere keren overtredingen maakt.

Hierbij mogen de overtredingen in verschillende panden van de eigenaar plaatsvinden. Ook kan de gemeente tijdelijk het beheer van panden overnemen.

Naming and shaming

Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving heeft samen met andere partijen tijdens een bijeenkomst in december nagedacht over alternatieve methodes om de huisjesmelkers aan te pakken. Een voorbeeld is 'naming and shaming' van de verhuurders waar de gemeente sancties aan heeft opgelegd.

Een ander plan is het maken van een lokale vergelijkingswebsite. Op lokaal gebied wordt er informatie uitgewisseld over huisjesmelkers die in meerdere gemeenten opereren. Zo wordt de omstreden huisjesmelker Marcel Van Hooijdonk aangepakt in samenwerking met diverse andere gemeenten.

Jonge Socialisten

Van Hooijdonk is deze week genomineerd als huisjesmelker van het jaar en al eerder veroordeeld in Amsterdam voor nalatigheid op het gebied van brandveiligheid. Daarnaast lopen er verschillende rechtszaken tegen hem en besteedde Kassa in een aflevering aandacht aan de wantoestanden aan de Zamenhofdreef in Overvecht.

Onlangs is bekend gemaakt dat Woningcorporatie Mitros de verhuur van 130 kamers in het voormalige kantoren- en zorgencomplex aan de Lomanelaan in Transwijk in handen heeft gegeven aan van Hooijdonk.

De Jonge Socialisten Utrecht is een petitie gestart waarin ze Mitros oproepen niet in zee te gaan met van Hooijdonk: "Natuurlijk zijn we niet tegen het bouwen van 130 studentenkamers aan de Lomanlaan, maar wel als deze uitgevoerd gaan worden door notoire huisjesmelkers", aldus voorzitter Stijn Jansen.

De Jonge Socialisten wijzen Mitros op haar maatschappelijke rol en pleiten bij wethouder Paulus Jansen voor strengere regels waardoor het gemakkelijker wordt om huisjesmelkers op de zwarte lijst te krijgen.