Lokale winkeliersverenigingen zijn boos over het plan om de plek van de V&D in Leidsche Rijn Centrum te laten in nemen door een supermarktketen.

De Jumbo wil daar een 'foodmarkt' openen van zesduizend vierkante meter. De winkeliers reageerden emotioneel op een bijeenkomst afgelopen woensdag. Dat laat CDA-raadslid Bert-Jan Brussaard weten aan RetailNews.

De winkeliers in de buurt van Leidsche Rijn Centrum hebben negatief gereageerd op de plannen. "De winkeliers vrezen dat hun klanten de boodschappen halen bij Jumbo, zeker als dat gecombineerd wordt met een stukje beleving", aldus Brussaard tegen het magazine.

Projectontwikkelaar ASR zou volgens de winkeliers ook de stekker uit de omliggende wijkcentra kunnen trekken om leegstand te voorkomen. Ook Brussaard vreest voor een ondergang van bakkers, slagers en groentewinkels in de nabijgelegen wijken en in het centrum. "Het staat voor ons als een paal boven water dat er voor leegstand wordt gebouwd", aldus Brussaard.

Eerder werd bekend dat tweederde van de winkelketens geen interesse heeft om zich te vestigen in het in aanbouw zijnde Leidsche Rijn Centrum. Ook winkelcentrum Terwijde en The wall in de Vinex-wijk kampen met leegstand. Toekomstig vastgoedeigenaar Corio riep eerder al op in een reportage van EenVandaag om het winkelcentrum veel kleiner te maken: "Meer een wijkvoorziening dan een stadsdeelcentrum."