Het moslimgala in Utrecht gaat zondag definitief door.

Partycentrum Luxury, waar de benefietbijeenkomst wordt gehouden, heeft de organisatie laten weten dat de gasten toch mogen komen. Het centrum zegde het omstreden feest eerder af, maar heeft woensdag na advies van gemeente en politie alsnog het groene licht gegeven, zo liet een woordvoerder weten.

Op het gala spreekt onder anderen de radicale sjeik Assim Al-Hakeem uit Saudi-Arabië. Burgemeester Jan van Zanen schreef woensdag in antwoord op raadsvragen dat deze sjeik bij politie en justitie niet bekendstaat als opruiend of haatzaaiend. "Als 'radicaal' bekendstaan is geen grond voor het weren van een spreker", aldus Van Zanen. Ook wat de gemeente betreft kan het feest dus doorgaan.

Stichting

Het benefietgala is georganiseerd door WorldWideRelief, een stichting die geld inzamelt voor humanitaire doelen in het Midden-Oosten. Volgens de gemeente zijn eerdere bijeenkomsten van de stichting probleemloos verlopen. Bovendien is niet aangetoond dat met ingezameld geld de strijd wordt gesteund. Utrecht heeft overleg over het feest gehad met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), aldus Van Zanen.