Het benefietgala van aanstaande zondag 1 maart waar omstreden Islamitische sprekers zouden komen is niet afgelast. De organisatie van World Wide Relief (WWR) zag geen reden om het benefietgala af te blazen, nadat de evenementenlocatie Luxury vrijdag aangaf de stekker uit het gala te willen trekken.

De organisatie laat desgevraagd aan DUIC weten dat er geen sprake is van het niet nakomen van afspraken.

Op het benefietgala zouden omstreden sprekers komen. De evenementenlocatie had daar geen weet van en zei vrijdag de locatie niet beschikbaar te willen stellen. Volgens de organisatie van de WWR wordt de eigenaar van de Luxury bedreigd. "Als er een mogelijkheid is om het benefiets ergens anders te doen, dan doen we dat zeker".

De organisatoren van WWR laten echter weten dat het gala gewoon doorgang zal vinden. In een video op Facebook zeggen de mannen geen juridische reden te zien om hiermee te stoppen. De eigenaar van Luxury was na meerdere pogingen niet bereikbaar voor commentaar.

De sprekers zijn in de ogen van de organisatie niet omstreden en komen bovendien spreken over vrijgevigheid. "Niet over de Taliban of andere rare praktijken. Mocht dat wel zo zijn dan heeft de politiek de kans om hierbij te zijn en kan het OM ze vervolgen. Ik begrijp de hele commotie niet", aldus één van de woordvoerders tegen RTV Utrecht.

Schriftelijke vragen

Het CDA en ChristenUnie in Utrecht stelden vorige week schriftelijke vragen over de bijeenkomst in Overvecht. "Voor deze avond zijn een aantal sprekers aangekondigd die bekend staan om hun ondemocratische uitspraken en om het legitimeren van de gewapende strijd in Syrië. In het bijzonder noemen wij daarbij Sheikh Assim Al-Hakeem", lieten de indieners, Sander van Waveren (CDA) en Maarten van Ooijen (ChristenUnie), van de schriftelijke vragen toen weten.

De gemeente laat weten samen met politie en de organisatie in gesprek te zijn. Een woordvoerder van de gemeente Utrecht zegt dat er pas een goede afweging kan worden gemaakt als alle sprekers in kaart zijn gebracht en goed duidelijk is wie deze mannen zijn. "Dan zal worden bekeken of en hoe de gemeente zal handelen."