De Utrechtse afdeling van D66 wil dat de gemeente onnodige sekseregistratie afschaft. De partij zou hierover geregeld klachten krijgen en gaat daarom opheldering vragen aan het college.

Volgens de lokale fractie moeten Utrechters bij veel aanvraagformulieren invullen of ze man of vrouw zijn, terwijl dat vaak niet nodig zou zijn voor de aangevraagde dienst. Klagende burgers laten aan D66 weten dat ze dit een onnodige vorm van bureaucratie vinden.

"De gemeente dwingt Utrechters op deze manier om zich zonder enige reden te registreren als man of vrouw" zegt D66-raadslid Anne Marijke Podt. "Daar hebben veel mensen moeite mee."

"D66 vindt dat het niet meer van deze tijd is dat de overheid mensen in hokjes dwingt waarin ze zich niet thuis voelen. Waarom is het bijvoorbeeld nodig te registreren of iemand man of vrouw is als er een zaaltje in een buurtcentrum gehuurd wordt?"

Sekseregistratie

D66 wil dat de gemeente inventariseert op welke gemeentelijke formulieren de sekseaanduiding weggehaald kan worden. Op dit moment wordt landelijk ook door de staatssecretaris van Justitie onderzocht of de sekseregistratie afgeschaft kan worden.

"In Utrecht is iedereen vrij om zichzelf te zijn. We willen dat Utrecht voorop loopt en  aan de regering alvast het goede voorbeeld geeft", aldus Podt.