Utrechtse fracties kritisch op duurzaamheidsbeleid gemeente

De Utrechtse fracties van VVD en D66 hebben zich kritisch uitgelaten over de duurzaamheidsagenda van de gemeente. De partijen roepen de gemeente op om meer te doen aan het energiebewustzijn. 

Dat melden RTV Utrecht en DUIC.

Er zouden onder meer problemen zijn bij de lancering van het energielabel. Volgens D66 hebben veel bewoners een energielabel van de gemeente ontvangen, waarbij hun woning te laag ingeschaald is op ladder voor energiezuinigheid.

D66 is bang dat woningeigenaren met een foutief energielabel gedemotiveerd raken om zich in te spannen voor energiebesparende maatregelen. De partij wil daarom energie-ambassadeurs inzetten om bewoners tips te geven hoe ze meer energie kunnen besparen.

Gemeentehuis

De VVD heeft zich ook kritisch uitgelaten over het eigen energiemanagement van de gemeente. Naast de energielabels ontvingen ruim 60.000 huishoudens de afgelopen jaren een warmtefoto van de gemeente, waarop te zien is hoe veel warmte de gevels van de huizen afgeven. Maar het stadhuis aan de Korte Minrebroederstraat is daarbij overgeslagen.

De fractie heeft daarom zelf warmtefoto’s van het pand laten maken. Die beelden laten zien dat er nog een flinke opgave ligt voor de gemeente om ‘het eigen huis’ energiezuinig te maken.

De VVD en Energie-U hopen dat het college samen met de kennis en ervaring uit de samenleving de uitdaging aan wil gaan om ook het stadhuis te verduurzamen. “Dit is natuurlijk met een monumentaal gebouw een bijzondere opgave, maar kan juist daardoor een inspiratiebron zijn voor andere eigenaren van monumentale panden om hun bezit energiezuiniger te maken.”

Lees meer over:
Tip de redactie