Resten scheepshijskraan gevonden in Utrecht

Op een bouwplaats in Utrecht is donderdag een eeuwenoud fundament van een scheepshijskraan gevonden. Het object wordt vrijdag uit de grond gehaald. 

Het kraanfundament van 2,5 bij 4,5 meter groot bestaat uit een houten raamwerk, waar vroeger boten van de Vaartsche Rijn mee werden gelost. 

Het object zou uit de periode tussen zeventiende en negentiende eeuw stammen. De resten van de hijkskrant zijn door de vochtige grond in een uitstekende staat teruggevonden. Vandaag zal het kraanfundament verder worden uitgegraven en geborgen.

Het was al bekend dat er in de bodem van het voormalige industrieterrein historische resten konden zitten. De kade van de Vaartsche Rijn diende eeuwenlang voor de aanvoer van goederen.

Uniek

De ontdekking is uniek voor Utrecht. In de komende tijd wordt gekeken of de vondst ook uniek is voor Nederland. Ook zullen de specifieke eigenschappen van het object binnenkort onderzocht worden. 

Op de vindplaats van het kraanfundament verrijst binnenkort nieuwbouw. In overleg met de archeoloog gaat projectontwikkelaar bekijken wat er van deze vondst terug kan worden gebracht in de nieuwbouw.

 

Lees meer over:
Tip de redactie