Utrechtse slijterijen leven alcoholregels nog niet goed na

Slijterijen in de gemeente Utrecht lieten in december 2014 nog te vaak steken vallen als het gaat om het naleven van de regels rondom alcoholverkoop aan jongeren. In minder dan de helft (48 procent) van de gevallen werden de regels opgevolgd.

Dat blijkt uit onderzoek dat de Stichting Alcoholpreventie (STAP) in december vorig jaar uitvoerde, in opdracht van de gemeente Utrecht. Wethouder Victor Everhardt (Volksgezondheid) besprak de resultaten dinsdag met vertegenwoordigers van de supermarkten en slijterijen.

Bij supermarkten is juist een stijgende lijn waarneembaar, vergeleken met voorgaande jaren. Daar ging het in 30 procent van alle bezoeken mis. Het jaar daarvoor werden de regels nog in 48 procent van de gevallen niet nageleefd. De slijterijen werden afgelopen jaar voor het eerst onderzocht.

STAP stuurde verschillende keren een groep 17-jarige 'mystery shoppers' naar 36 supermarkten en 23 slijterijen. De jongeren overhandigden de alcohol na aankoop direct aan een 18-jarige begeleider van STAP, om zo te voorkomen dat de jongeren strafbaar waren. Begin 2014 kwam de gemeente Utrecht in opspraak vanwege de inzet van minderjarige 'mystery shoppers'.

Lees meer over:
Tip de redactie