Donatie van 350.000 euro voor presentatie Romeins schip

Om de presentatie van het Romeinse schip in Leidsche Rijn zo mooi mogelijk op te tuigen, doneert de BankGiro Loterij 350.000 euro aan cultuurpark Castellum Hoge Woerd.

Ook andere culturele organisaties in Utrecht krijgen geld van de loterij met een totaalbedrag van 1,4 miljoen euro.

Op de resten van een oorspronkelijk castellum (kasteel), bouwt de gemeente Utrecht een publiekscentrum voor archeologie, cultuur en natuur. In dit gebouw en cultuurpark wordt ook een Romeins vrachtschip tentoongesteld.

Dit vrachtschip is in 2003 in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn opgegraven en blootgelegd. In hetzelfde jaar is het naar Lelystad vervoerd, waar het geconserveerd is bij de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.

Op woensdagmiddag 11 maart aanstaande komt het schip De Meern I terug naar Leidsche Rijn.

De BankGiro Loterij doet een eenmalige schenking van 350.000 euro om de presentatie van het eeuwenoude schip zo mooi mogelijk op te tuigen. Met als resultaat dat het schip op de fundering van het oorspronkelijke castellum te zien is, middenin een 21e-eewse woonwijk.

Het Centraal Museum Utrecht kreeg 300.000 euro van de BankGiro, het Museum Catharijneconvent krijgt 200.000 euro, Museum Speelklok krijgt 200.000 euro en Het Spoorwegmuseum krijgt ruim 370.000 euro.

Lees meer over:
Tip de redactie