Historische hoofdpoort kasteel Vredenburg komt terug

De resten van de hoofdpoort van kasteel Vredenburg komen weer terug. Hierdoor zal een gedeelte van de poort voor het eerst sinds de 16e eeuw weer te zien zijn voor het publiek.

Dat meldt CU2030.

Vorig jaar is er uitgebreid onderzoek gedaan naar de resten van het kasteel op de plek waar inmiddels gebouwd wordt aan de uitbreiding van de Vredenburggarage en een nieuwe entree van Hoog Catharijne.

Bij deze werkzaamheden werd er nog explosief materiaal gevonden. Het materiaal zat verstopt in de oude kasteelmuur die tientallen jaren geleden plaats moest maken voor een parkeergarage. Waarschijnlijk stamt de springstof ook uit die tijd. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie haalde het materiaal weg.

In de zomer van 2014 zijn de poortresten tijdelijk weggehaald om de garage Vredenburg te kunnen bouwen. Deze week worden de resten uit de opslag gehaald en teruggeplaatst.

De restanten van de hoofdpoort van het kasteel krijgen een plek in de nieuwe parkeergarage zodat ze voor het eerst sinds de 16e eeuw weer te zien zijn voor het publiek.

Dieplader

De muurresten worden deze week ‘s-avonds en ‘s-nachts op een dieplader aangevoerd en met de torenkraan opgepakt, waarna de blokken in een gat in de vloer worden gehesen.

Dan begint het lastige deel; de zware blokken op de goede plek positioneren. De aannemer is er een aantal nachten mee bezig, de blokken worden namelijk meteen weer in elkaar geplaatst en dat is een ingewikkelde klus.

Lees meer over:
Tip de redactie