De gemeente Utrecht gaat de regelgeving rond winkeltijden in de stad aanpassen. Een meerderheid in de gemeenteraad wil de mogelijkheid tot verruiming van openingstijden onderzoeken.

Utrecht heeft op dit moment geen nachtwinkels, maar volgens de gemeenteraad moet het mogelijk zijn voor een ondernemer om zeven dagen per week ruime openingstijden te hanteren. 

Zo zouden supermarkten met de nieuwe plannen tussen 10.00 uur en 22.00 uur open mogen, terwijl ze in de huidige regelgeving alleen tot middernacht open mogen als ze pas om 16.00 uur open gaan. 

Het besluit van de gemeenteraad is opmerkelijk. In november vorig jaar moest de Albert Heijn aan de Amsterdamsestraatweg haar ruime openingstijden juist beperken vanwege geluidsoverlast.  

Vraag

Maar volgens D66-raadslid Jony Ferket vragen bewoners en ondernemers juist om moderne openingstijden. D66 wil dat Utrechters hun boodschappen kunnen doen wanneer het hen uitkomt, ongeacht het moment van de dag.

"Zolang we met elkaar duidelijke afspraken maken en overlast voorkomen, moet de gemeente dit mogelijk maken", aldus Ferket. 

Aan die afspraken ontbreekt het nu volgens D66. De huidige regels over winkeltijden in Utrecht zouden te onduidelijk zijn en te veel uitzonderingen bevatten. Voor een openstelling tot middernacht is nu bijvoorbeeld nog een ontheffing nodig. D66 wil die regeldruk voor winkeliers verminderen. 

Voor het einde van het jaar wil wethouder Kreijkamp de regelgeving hebben aangepast en moeten ook nachtwinkels mogelijk zijn.