De afsluiting van de Sint Jacobsstraat wordt aangepast. Fietsers zullen in sommige fasen van de werkzaamheden wel door de straat kunnen. Ook worden de omleidingsroutes aangepast.

Dat laat wethouder Lot van Hooijdonk (Verkeer) zaterdag weten, na kritiek van de Fietsersbond.

De Fietsersbond liet gisteren weten dat ze het overleg met de gemeente hadden opgeschort. Aanleiding daarvoor is de plotselinge afsluiting van de Sint Jacobsstraat voor fietsers. De bond is boos en verbijsterd over de gang van zaken.

Verkeersbesluit

De bond gaf in haar kritiek gisteren aan dat er geen verkeersbesluit is gegeven voor de selectieve afsluiting voor fietsers. Dit zou volgens de Fietsersbond in strijd zijn met de regelgeving. Volgens de wethouder was er echter in dit specifieke geval geen verkeersbesluit nodig. Nu geeft Van Hooijdonk echter aan dat er wel een verkeersbesluit genomen gaat worden.

De wethouder laat weten dat er afgelopen dinsdag, een dag na de afsluiting, overleg is geweest met de Fietsersbond. "We hebben met elkaar gesproken om te kijken of er nog alternatieven zijn. Het lastige met de Sint Jacobsstraat is dat er een enorm intensieve busverbinding is. Er rijden soms meerdere bussen per minuut."

Eenduidig plan

"Voor de veiligheid van de fietsers had de gemeente dus eerder besloten om de bussen en fietsers niet op één baan te laten rijden. Dat zou te onveilig zijn", aldus Van Hooijdonk. "Daarom hebben we ervoor gekozen om de fietsers om te leiden."

De gemeente koos ervoor om vijf maanden lang te werken met een eenduidig plan, dus voor de gehele periode dezelfde omleiding om het voor iedereen zo duidelijk mogelijk te maken.​