De oppositiepartijen in Utrecht willen meer openheid van de gemeente over radicaliserende moslimjongeren.

Volgens fractievoorzitter Marleen Haage (PvdA) zijn de geheime bijeenkomsten in de gemeente, waarin de raadsleden worden bijgepraat over de stand van zaken, niet toereikend genoeg.

"Net als in Amsterdam moet openbaar worden gecommuniceerd, dat geeft aan hoe de vlag erbij hangt", aldus Haage. De fractievoorzitter wil de informatievoorziening vanuit de gemeente gebruiken om aan te tonen dat het probleem niet groter is dan het daadwerkelijk is.

"Mensen zijn misschien wel bang geworden voor moslims, als we openheid van zaken geven kan dat gevoel worden weggenomen", stelt Haage. Volgens de PvdA'er is het vooral belangrijk om preventief te werken bij jongeren die radicaliseren en de gemeenschap hierin te betrekken.

Meldpunt

"Ook als je als ouders, zusje of broers zorgen maakt om iemand moet het duidelijk zijn waar je terecht kan. Mensen hebben nu geen idee waar ze zich kunnen melden. Op zeer korte termijn gaan we ons beraden op de volgende stap richting de gemeente."

Afgelopen dinsdag werd in Utrecht huiszoeking gedaan bij de ouderlijke woning van een voortvluchtige jihadist. Hij bleek al sinds september vermist te zijn. Het aantal jihadi's met Utrechtse wortels was een half jaar geleden nog vier, zo liet het college destijds weten na schriftelijke vragen van de VVD-fractie. Van de vier Syriëgangers waren er twee teruggekeerd.

In de Telegraaf is te lezen dat in juni vorig jaar burgemeester Van Zanen liet weten dat er "geen nieuwe signalen waren van jongeren die van plan zijn om uit te reizen voor deelname aan de jihadistische strijd in Syrië." Sindsdien zou het stadsbestuur weigeren openheid te geven van zaken, meldt de Telegraaf. De gemeenteraad zou wel in het diepste geheim geïnformeerd zijn.