Utrechter Jelte Keur, die met een drone beelden maakte van de Domtoren in Utrecht, heeft een boete gekregen van 350 euro. Hij gaat gewoon door met het maken van drone-filmpjes, maar zal wel beter opletten.

Dat vertelt hij woensdagavond tegenover NU.nl. "Ik vind het filmen met mijn drone gewoon veel te leuk," aldus Keur. 

Hij kreeg de boete voor 'vliegen binnen de bebouwde kom, in de mist, zonder duidelijk zicht op het toestel'. Er was al sprake van dat Keur een boete zou moeten betalen. "Ik heb wat jongens gesproken die dit gedoe met een drone al eerder hadden meegemaakt, en ook zij moesten een boete tussen de 300 en 400 euro betalen." 

Wel viel de boete lager uit dan eerder verwacht werd. "Ik had dit bedrag wel aan zien komen, alleen de media niet. Zij spraken van boetes rond de 8.000 euro, maar dat is onzin."

Keur maakte met zijn drone een video van de Utrechtse Domtoren in de mist. "Ik heb maanden gewacht op deze weersomstandigheden", vertelde hij in december. De beelden zijn op Youtube inmiddels ruim 800.000 keer bekeken.

Bekend

Toch was Keur wel een beetje bang voor een hogere boete. "Dit filmpje ging zo viral over het internet, dat ik wel even bang was dat ik meer zou gaan moeten betalen dan 400 euro. Zodat de politie door middel van een bekend voorbeeld kon laten zien dat het filmen en vliegen met een drone niet de bedoeling is."

"Als dit filmpje niet zo bekend was geworden, had ik waarschijnlijk ook geen boete gehad", vertelt de Utrechter. "Dat vertelde de luchtverkeerspolitie mij. Dagelijks worden er tientallen van dit soort filmpjes geüpload; die kunnen ze echt niet allemaal in de gaten houden."

Opletten

Hij zal dan ook beter opletten tijdens het filmen met zijn drone. "Ik zal niet meer de bekendheid opzoeken, of filmen bij de Domtoren. Maar als ik naar het Friese dorp van mijn ouders ga, neem ik sowieso mijn drone mee."

"Toevallig ben ik nu een filmpje dat ik vanmiddag heb gemaakt, aan het uploaden. Ik ben naar het strand in de buurt van Wassenaar geweest en heb daar weer de mist gefilmd."

Domtoren in de mist
Domtoren in de mist