Op de herdenking van de terroristische aanslagen in Parijs op het Domplein in Utrecht zijn duizenden mensen afgekomen.

Burgemeester Jan van Zanen had alle Utrechters opgeroepen om naar het Domplein te komen om op te komen voor het vrije woord. Aan deze oproep gaven honderden mensen gehoor. Er werden verschillende toespraken gehouden, onder andere door burgemeester Van Zanen. 

"We denken met de nabestaanden mee. We zijn aangetast in onze vrijheid en ook al piept en knarst het soms in onze samenleving, die vrijheid is kostbaar en delen wij allen. We moeten aanvaarden dat anderen anders zijn en aanvaarden niet dat het geloof door terroristen wordt gekaapt."

Lokale journalisten

Ook Laurine Koster, voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens, en een aantal lokale journalisten spraken. Mensen uit het publiek mochten ook iets zeggen, zo nam de voorzitter van de Ulu-moskee op de Kanaalstraat het woord.

Hij keurde de aanslag uit de naam van de islam af. "Ik ben zeer geëmotioneerd, maar wil toch zeggen dat niemand het recht heeft om uit onze naam iemand dood te schieten." Daarna volgde een voordracht door Nanne Nauta van het Utrechtse Dichtersgilde. Na afloop van de manifestatie werd een minuut stilte in acht genomen.

Namens het kabinet is minister Edith Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) aanwezig bij de manifestatie.

Bekijk meer foto's op DUIC.nl

Burgemeesters

Ook in andere steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag vonden manifestaties plaats. Burgemeesters Erberhard van der Laan (Amsterdam) en Ahmed Aboutaleb (Rotterdam) roepen collega's en inwoners van andere gemeenten op om ook te demonstreren.

Maastricht laat weten volgende week een debat te organiseren waar de thema's persvrijheid en democratie centraal zullen staan.

Dit is wat we nu weten over de aanslag in Parijs

Zie ook: Profiel 'tegendraads' Charlie Hebdo l Dossier van de aanslag