De Utrechtse burgemeester Van Zanen vindt onderwerpen als zorg, veiligheid en openbare orde, belangrijke uitdagingen voor 2015. 

Dat zegt de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen in een terug- en vooruitblik tegen DUIC

Van Zanen ziet de decentralisatie in de zorg als de grote uitdaging voor zijn tweede jaar. Dat zal volgens hem veel stof doen opwaaien in het eerste kwartaal.

Ook internationale spanningen in de stad blijven volgens hem belangrijk om in de gaten te houden. Veiligheid en openbare orde heeft de burgemeester in 2015 hoog in het vaandel staan. In dat licht vindt hij het beleid met betrekking tot het tegengaan van de autobranden bijvoorbeeld belangrijk. 

De burgemeester zegt verder dat Utrecht nationaal en internationaal goed op de kaart staat, maar dat zich dat ook moeten gaan vertalen in de mentaliteit van de inwoners. Van Zanen denkt dat dit de nodige tijd zal gaan vergen.

Terugblik

In het gesprek blikt de burgemeester ook terug op zijn eerste ambtsjaar. Voor de voormalige wethouder en VVD-raadslid in de stad was zijn benoeming op 2 januari vorig jaar, een gevoel van herkenning en vernieuwing.

Van Zanen zag dat in zijn afwezigheid veel positief was veranderd. Ook kon hij al snel gaan samenwerken met een jonge raad.

Er waren echter ook dieptepunten in het eerste volledige jaar onder Van Zanen. De burgemeester noemt het neerstorten van MH17 als een dieptepunt in 2014 en in de stad is het probleem van de prostitutiezone nog altijd een heikel punt.

Daartegenover stelt hij wel de forse daling van het aantal inbraken, het presenteren van de route van de Tour de France en de intrek in het nieuwe stadskantoor.

Maandag zal Van Zanen met een toespraak op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente zijn eerste jaar als burgemeester en de toekomst van de stad verder toelichten.