De milieuzone is donderdag ingevoerd in Utrecht. De eerste maanden is de zone echter vooral symbolisch omdat deze juridisch niet te handhaven is. 

Pas vanaf mei wil de gemeente boetes gaan uitschrijven.

De gemeente Utrecht heeft de milieuzone ingevoerd voor personen- en bestelauto’s op diesel van voor 1 januari 2001. De milieuzone moet gemarkeerd worden met een verkeersbord, dat door de minister van Infrastructuur en Milieu landelijk wordt vastgelegd.

De regels van het bestaande verkeersbord moeten aangepast worden om aan de Utrechtse milieuzone te voldoen. Dit proces loopt nog. Naast het ontbreken van het juiste verkeersbord missen ook de controlemogelijkheden nog, aldus het AD.

Bij alle invalswegen moeten speciale camera’s geplaatst worden die overtreders registreren. Dit moet nog gebeuren. Op de wegen staan wel kentekencheckers, hier kunnen automobilisten zien of ze officieel nog de milieuzone in mogen.

Gewenningsperiode

De gemeente Utrecht heeft zelf aangegeven de eerste vier maanden geen boetes uit te schrijven. Deze maanden moeten dienen als gewenningsperiode. Veel bezitters van "vervuilende" auto’s gebruiken deze periode om gewoon door te rijden.

De oudere auto’s worden geweerd omdat de gemeente meent dat deze veel vervuilende uitstoot veroorzaken: "Het weren heeft een groot effect op de luchtkwaliteit." Er zijn echter ook veel critici, zo hebben de ANWB en de KNAC zich eerder uitgesproken tegen de milieuzone.