Bakkerij Brokking in IJsselstein is de winnaar van de jaarlijkse Oliebollentest van het Algemeen Dagblad.

Dat meldt de krant zaterdagmorgen.

De oliebol van Brokking werd beoordeeld met een tien. De conclusie van de jury luidde als volgt: "Gefeliciteerd, Brokking wint de Oliebollentest 2014. Oliebol waar niets op aan te merken valt. Prachtige korst, hoog smaakgehalte. Absolute dooreter. Een geweldige prestatie."

Bakker Roel aan het Smaragdplein bakt de beste oliebol van de stad Utrecht. Hij komt daarmee op plaats 13 van de lijst. Bakker Verhoef in de Poortstraat wordt door de jury beschuldigd van bedrijfsblindheid en krijgt een 2,5 voor zijn "oneetbare bol." 

Zie hier het oordeel over de geteste oliebollen in de stad.

Rapport

Aan de test deden 159 oliebollenbakkers mee. Op de tweede plaats eindigde De Verswinkel Ruud & Chantal Gremmee in Rossum en op de derde plaats bakkraam Richard Visser in Rotterdam.

Op de laatste plaats eindigde Hollandse Gebakkraam in Oosteind. Zij kregen van de jury een nul, met het predikaat 'oneetbaar.' Het rapport luidde: "Ongehoord. Man scharrelt rond in kraam met brandende pijp in mond. Panel weet dat niet, maar is genadeloos. Vetbol die naar motorolie stinkt. Glinsterende vetspons. Dieptepunt van 2014."