Utrechtse markten lijden verlies van klanten en omzet, de bezoekersaantallen lopen terug, de diversiteit van kramen neemt af en de gemeente stelt zich terughoudend op. 

Die mening is het CDA in Utrecht toegedaan. De partij heeft woensdag een voorstel gepresenteerd om de Utrechtse markten te versterken

"Veel markten lijden aan verlies van klanten en omzet. Dat is zonde, want markten dragen juist bij aan de sfeer én de economie van de Utrechtse wijken."

Afgelopen weken is het CDA verschillende markten afgeweest om met bezoekers en marktkooplui te praten over wat er beter kan.

CDA-fractievoorzitter Sander van Waveren: "Met een aantal praktische aanpassingen denken wij de markten een zet in de rug te kunnen geven. Op de markt in Vleuten hoorden wij de wens om 's avonds langer open te zijn, zodat mensen na hun werk langs kunnen gaan. Wij vinden dat de gemeente daaraan moet meewerken. Ook voor andere markten zou dit een uitkomst kunnen zijn."

Avonden

Het CDA ziet graag dat de marktkooplui meer invloed krijgen op de inrichting en samenstelling van de markten. “Als zij dat willen zou het beheer van de markt overgedragen kunnen worden aan de marktkooplui zelf.” Ook een gemend aanbod zou belangrijk zijn.

"De markt in Kanaleneiland bestaat voor meer dan de helft uit textiel en kleding, terwijl er al weken geen groenteboer meer is." Voor vernieuwende starters, die iets toevoegen aan de markt, zou volgens het CDA sneller plaats moeten zijn.

De bereikbaar van de markt op Vredenburg is ook problematisch volgens de politie partij. De gemeente zou op marktdagen moeten zorgen voor extra fietsparkeerplekken. Het CDA laakt ook de onbekendheid van de markten: "Zelfs de eigen website van de gemeente biedt geen complete informatie."