De gemeente Utrecht heeft problemen met het huisvesten van asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen, de zogeheten vergunninghouders. De gemeente voldoet niet aan de taakstelling die is opgelegd door het Rijk. 

Dat blijkt woensdag uit cijfers die NU.nl van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft ontvangen.

De gemeente Utrecht heeft de taakstelling gekregen om 291 vergunningshouders een huis te bieden. Begin december hebben 36 daadwerkelijk onderdak ontvangen. Dat is een achterstand van 255 personen.

Utrecht is hiermee één van de 319 gemeenten die niet voldoen aan de taakstelling. In totaal moeten nog 4.367 vergunninghouders gehuisvest worden om aan de taakstelling te voldoen.

Leefomgeving

Volgens het COA is niet alleen het vinden van een woning probleem. "Er moet een match worden gemaakt tussen de situatie van de persoon of gezin en de gemeente", verklaart een woordvoerder van het COA.

"Wij kijken naar het huizenaanbod, maar ook naar de werkgelegenheid, aanwezigheid van scholen en zorg. Het maken van deze match is soms erg lastig."

Ook worden de taakstellingen volgens het COA steeds bijgesteld. Het orgaan verwacht dat dit jaar met een landelijk tekort van twee- tot drieduizend personen wordt afgesloten.