De 43-jarige Arie de V. uit Utrecht is dinsdag veroordeeld tot negen maanden cel voor oplichting, verduistering en valsheid in geschrifte. De V. heeft duizenden euro’s afgetroggeld van bejaarden in Utrecht.

Het Openbaar Ministerie (OM) had twee weken geleden vijftien maanden geëist.

"Geraffineerd, schaamteloos en lafhartig", zo typeerde de officier van justitie het handelen van de 43-jarige man. Als adviseur over uitvaartverzekeringen kwam de man in contact met oudere mensen. Hij bouwde met hen een persoonlijke relatie op en wist door leugens geld van de ouderen afhandig te maken.

De dader had tegen één slachtoffer gezegd haar pinpas aan hem te geven, zodat hij geld voor haar kon pinnen. Hij heeft vervolgens 4.000 euro van haar rekening gehaald en deze bedragen zonder haar instemming voor zichzelf gehouden.

Het andere slachtoffer, een 93-jarige vrouw, heeft hij eerst geadviseerd om verzekeringsgelden uit te laten keren en vervolgens heeft hij later, door middel van een leugen, ertoe bewogen om hem 7.000 euro te lenen, die hij nooit heeft terugbetaald.

Hij heeft ook twee verklaringen gebruikt welke valselijk zijn opgemaakt. Hij heeft daarbij gebruik gemaakt van documenten met handtekeningen van het slachtoffer, waarover hij beschikte vanwege zijn officiële werkzaamheden als adviseur over uitvaartverzekeringen.