De Utrechtse ambtenaren krijgen dit jaar voor de laatste keer een kerstpakket. Vanwege bezuinigingen op de secundaire arbeidsvoorwaarden zal er volgend jaar geen presentje meer worden gegeven.

Dit jaar krijgen alle medewerkers van de gemeente een cadeaukaart ter waarde van 50 euro. Vorig jaar was dit nog iets hoger met een bedrag van 70 euro.

De gemeente is al langer druk in gesprek met de vakbonden. Tussen beide partijen is in oktober een onderhandelaarsakkoord bereikt over het bezuinigen op de secundaire arbeidsvoorwaarden.

Dit akkoord is echter verworpen door de leden van de vakbonden. Dit betekent dat de gemeente overgaat tot een aantal eenzijdige maatregelen, zoals het afschaffen van het kerstpakket.

Consternatie

In het begin van dit jaar was er nog consternatie rondom het kerstpakket voor Utrechtse ambtenaren.

Toen duidelijk werd dat de gemeente ging bezuinigingen op drie punten van de secundaire arbeidsvoorwaarden, waaronder de waarde van het kerstpakket van 70 euro naar 50, euro stapte vakbond Abvakabo FNV nog naar de rechter. De vakbond viel toen over de manier hoe het overleg gevoerd was. De rechter gaf de gemeente echter gelijk.