UITagenda voor Utrecht na 'veel inzet' gelanceerd

Het culturele tijdschrift UITagenda voor de stad Utrecht is na veel inzet van Cultuurpromotie Utrecht uiteindelijk gelanceerd.

Afgelopen woensdag was de lancering, waar onder andere columnist Art Rooijakkers en hoofdredactrice Marie Nanette Schaepman aanwezig waren.

De UITagenda begint gelijk met een oplage van 35.000. "Het is bij zo'n eerste nummer heel moeilijk te zeggen hoeveel exemplaren je nodig hebt. De distributie gaat door heel Utrecht; uiteraard bij café's en culturele instellingen, maar ook bij de Albert Heijn", legt Schaepman uit.

"Het kan ook zo zijn dat we juist bij de volgende editie minder moeten drukken, maar aan de andere kant bestaat de kans dat we de oplage moeten verhogen", vervolgt de hoofdredactrice. Schaepman werd eind deze zomer gevraagd voor het hoofdredacteurschap. "Ik was gelijk aangestoken door het enthousiasme. Het blad moest niet zoals die uit Amsterdam en Rotterdam worden, maar iets eigens hebben. Nou, daar ben ik een bladenmaker voor."

Art Rooijakkers

Een van de schrijvers van de UITagenda is Art Rooijakkers. Geboren in Geldrop, op school gezeten in Eindhoven, in Tilburg gestudeerd en vervolgens in Amsterdam aan zijn carrière begonnen. "Niet zoveel mensen weten dat ik een half jaar in Utrecht gewoond heb", vertelt de presentator. "Toen mijn relatie uitging, moest ik snel een huis hebben. Toen ben ik bij een vriend van mij ingetrokken."

Rooijakkers woonde voor een half jaar vlakbij de Dorstige Hartsteeg. "Soms door sommigen genoemd als de favoriete pisplek van Utrecht, inderdaad. Maar het wonen in Utrecht beviel me heel goed, eigenlijk."

Verbonden

De presentator voelt zich namelijk zeer verbonden met de stad. Rooijakkers is dan ook vaste presentator van de talkshow van het Nederlands Film Festival en is regelmatig aanwezig bij de Culturele Zondagen. "Tijdens het festival woon ik ook in Utrecht. Het is zo'n fijne stad. Juist omdat ik in Amsterdam woon, kan ik de schoonheid van de stad zien. De stad is zó jong", vervolgt de presentator.

"Mocht ik ooit een 'midlife crisis' krijgen, dan kom ik hier wel wonen. Met een motor en een bijbehorende jack. Dan kan ik weer de jeugdigheid van deze stad aftappen."

Het is vrij opvallend dat juist een Amsterdammer een vaste column krijgt in de stad. "Maar zo zie ik het niet. Ik vind het echt leuk om te doen. Wist je nog dat John F. Kennedy ooit de beroemde zin 'Ich bin ein Berliner' zei? Nou, ik ben een Utrechter."

De UITagenda is vanaf donderdag te vinden in 150 verschillende plekken in Utrecht.

Lees meer over:
Tip de redactie