In de gemeente Utrecht krijgen kasteel De Haar en de St. Augustinuskerk meer dan 600.000 euro in totaal om de gebouwen te restaureren.

De Haar krijgt 30.000 euro en de St. Augustinuskerk krijgt 580.000 euro.

Van het kasteel wordt de Grote Cour en de Menagerie gerestaureerd. Bij de kerk aan de Oudegracht wordt het dak, fundering, orgel en het interieur met het geld gerestaureerd.

Jan Zwarts vicevoorzitter van de Salvatorparochie, waar de kerk onder valt, is blij verrast met het nieuws: "Jullie weten het nog eerder dan wij, het laatste half uur had ik nog niet op internet gekeken."

Zwarts laat weten dat de restauratie van de kerk hoognodig is: "Zoals zoveel panden in het centrum heeft ook de St. Augustinuskerk te maken met verzakkingen. Het gebouw grenst aan de achterkant aan parkeergarage La Vie en bij de bouw van deze garage heeft de kerk al enkele klappen te verduren gehad", aldus Zwarts.

"Toen is dat allemaal aardig verholpen, maar nu zakt het achterschip van de kerk toch weer naar beneden", zegt de vicevoorzitter. "De voorkant aan de Oudegracht blijft op dezelfde hoogte met scheuren als gevolg."

Vanzelfsprekend

Het is tegenwoordig niet vanzelfsprekend dat er veel geld wordt vrijgemaakt voor de restauratie van een kerkgebouw: "We zijn de enige Rooms-katholieke kerk in de binnenstad die zeven dagen per week open is en het is het een bijzonder gebouw van zo’n 175 jaar oud. We hebben dus besloten om in te zetten op restauratie." De bijdrage van provincie bedraagt ongeveer een derde van alle kosten.

De erfgoedmonitor wordt gebruikt om de restauratiebehoefte van de 2.800 monumenten in de provincie in kaart te brengen. In totaal is er 220 miljoen euro nodig om alle rijksbeschermde monumenten in de provincie te restaureren. De grootste restauratiebehoefte zit bij de historische buitenplaatsen, de kerken, de verdedigingswerken en het industrieel erfgoed.