Bij de speciaal geopende ebola-informatielijn voor de komst van de Nigeriaanse VN-soldaat is bijna geen vraag binnengekomen. De man is opgenomen in het UMC

De zieke soldaat kwam zaterdag aan op Schiphol en wordt verder behandeld in het UMC Utrecht. Hij is de eerste patiënt met het virus in Nederland. Hij zal hier waarschijnlijk worden behandeld met experimentele medicijnen. Het RIVM had zaterdag en zondag een speciale informatielijn opengesteld voor dit geval.

Op dit moment zijn er nog geen geregistreerde medicijnen. Dat betekent dat er nog geen medicijnen zijn die bewezen effectief en veilig zijn.

In het UMC wordt de man in isolatie door een speciaal opgeleid en getraind team behandeld. Het Calamiteitenhospitaal heeft plek voor vier patiënten die in het buitenland besmet zijn geraakt met de ziekte.

Samenwerkingsverband

Het hospitaal, een samenwerkingsverband tussen de ministeries van Defensie en VWS met het UMC Utrecht, biedt bij noodsituaties opvang van slachtoffers die niet in reguliere ziekenhuizen opgenomen kunnen worden.

De afdeling met de besmette patiënt is volledig afgesloten van de rest van het ziekenhuis. Het hospitaal heeft een eigen ingang, gescheiden luchtbehandeling, goederengebruik en afvalverwerking. Gebruikte materialen worden direct vernietigd of apart gezet. Hoe het met de patiënt gaat wordt om privacy-redenen niet bekendgemaakt.

Besmetting

Ebola is alleen besmettelijk via direct lichamelijk contact met een patiënt of zijn lichaamsvloeistoffen. Alleen medisch personeel dat direct werkzaam is met de patiënt, kan een risico lopen op besmetting. Daarom neemt het medisch personeel uitgebreide beschermende maatregelen.

Wie doet wat in de strijd tegen ebola?

Zes dingen die u moet weten over ebola l Dossier ebola