Stadion Galgenwaard in Utrecht is in 2017 één van de speelstadions van het EK vrouwenvoetbal. In de thuisbasis van FC Utrecht moet op 16 juli de openingswedstrijd plaatsvinden.

Donderdag maakte de UEFA bekend dat Nederland het toernooi mag organiseren.

Aan het EK, dat van 16 juli tot 6 augstus 2017 zal plaatsvinden, nemen voor het eerst zestien landen deel. Tijdens het vorige EK in Zweden in 2013 waren dat er nog twaalf.

Afgelopen week plaatsten de Nederlandse vrouwen zich voor het eerst voor het WK. Door de status als gastland is Oranje ook zeker van deelname aan het EK 2017.

Andere steden die wedstrijden krijgen zijn Breda, Deventer, Doetinchem, Rotterdam (Het Kasteel) en Tilburg. In Enschede wordt waarschijnlijk op 6 augustus de finale gespeeld.

Kosten

Het evenement zal Utrecht zo'n 210.000 euro moeten kosten, liet het college eerder weten. De gemeente ziet het als een mooie kans om Utrecht internationaal te profileren.

De kosten kunnen volledig gedekt worden uit de reguliere budgetten voor sport, onderwijs, citymarketing en kabinet. Naast diverse side-events als een schoolvoetbaltoernooi moet er ook een fanzone komen bij het stadion of in het centrum.

'Prachtig vooruitzicht'

Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal van de KNVB die door het bondsbestuur is benoemd tot toernooidirecteur, spreekt van een prachtig vooruitzicht. 

"De organisatie van het EK 2017 onderstreept onze ambitie met het vrouwenvoetbal. Door de kwalificatie voor het WK 2015 en het EK 2017 in eigen land gaat het Nederlandse vrouwenvoetbal mooie jaren tegemoet. Het is fantastisch dat de speelsteden en stadions daar hun bijdrage aan leveren.''