De gemeente Utrecht heeft acties ondernomen om de problemen bij fietsenstalling Vredenburg te verhelpen.

Het afgelopen weekend was een van de drukste zaterdagen van het jaar in het winkelgebied in Utrecht. Naar aanleiding van de fietsparkeerproblemen heeft de gemeente actie ondernomen.

Veel frustraties kwamen voort uit het feit dat de fietsenstalling vol zat voor reguliere fietsen, maar dat er nog wel plekken vrij waren voor foutief geparkeerde fietsen. Deze werden hier gebracht door medewerkers van Toezicht en Handhaving.

Er werden speciaal plekken vrijgehouden voor deze fietsen. De gemeente heeft nu besloten om dit zogeheten tussendepot op te heffen.

Kanaalweg

"Komende zaterdag worden er dus geen verwijderde fietsen in de stalling geplaatst. De plekken van het tussendepot kunnen dan voor bezoekers gebruikt worden. De gevaarlijk gestalde fietsen gaan vanaf zaterdag direct naar de Kanaalweg", laat wethouder Lot van Hooijkdonk weten.

Ook is er besloten om tijdens piekmomenten extra medewerkers in te zetten bij fietsenstallingen zodat rijen wachtende mensen zoveel mogelijk voorkomen worden. "Tevens zijn er gastheren op straat om de fietsers te verwijzen naar de stalling. Ook zetten zij fietsen recht. Bij grote drukte werkt dit echter minder goed", aldus de wethouder.

Mobiele fietsenstalling

Afgelopen donderdagavond is er al een mobiele stalling op Vredenburg geplaatst om capaciteitsproblemen zoveel mogelijk te voorkomen. De eerste avond is er door 186 fietsers gebruik gemaakt van deze mobiele stalling met een capaciteit van hondervijftig plekken.

"Helaas lukt het niet een mobiele stalling te plaatsen op zaterdag in verband met de markt. Bij de herinrichting van Vredenburgplein (2017) wordt onderzocht of het gewenst en mogelijk is een mobiele stalling tijdens marktdagen te plaatsen", stelt Van Hooijkdonk.

De wethouder laat verder weten dat er wordt gesproken over de overname van de stalling Laag Catharijne. "Die zou mogelijk als overloop kunnen dienen."