De NS werkt aan een aantal maatregelen om minder vaak tussenstations over te slaan. Het gaat onder meer om zes Utrechtse stations.

Vorig jaar sloegen treinen nog 3.393 tussenstations in Nederland over. Station Utrecht Overvecht is het op drie na vaakst overgeslagen station, in 2013 werd er 145 keer voorbijgereden.

De andere Utrechtse stations op de lijst (pdf) zijn Zuilen (27 keer), Lunetten (13 keer), Terwijde (13 keer), Leidsche Rijn (2 keer) en Utrecht Centraal (1 keer). 

De komende jaren moet dit verbeteren, aldus staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) dinsdag in een brief (pdf) aan de Tweede Kamer. 

Het grote aantal problemen bij Utrecht komt volgens de staatssecretaris door het belang van het traject Utrecht-Hilversum voor het hele hoofdnet. En ook doordat er op Utrecht Centraal te weinig tijd is om treinen te keren.

Er worden aanpassingen aan de dienstregeling gedaan om dit, naar verwachting, vanaf 2016 te verbeteren.

Vertragingen

Het overslaan van stations gebeurt volgens Mansveld alleen als er grote vertragingen dreigen. Het overslaan van stations komt vooral voor op enkele trajecten.  

Mansveld vindt het belangrijk dat de NS reizigers niet verrast met het overslaan van een station. 

NS moet reizigers ''indien mogelijk'' altijd tijdig informeren zodat ze hun reis nog kunnen aanpassen. Op verzoek van Mansveld maakt de NS jaarlijks bekend hoeveel stations zijn overgeslagen.