Bij café Heerenplein in Utrecht zal woensdagavond 3 december om 20.00 een grootschalige ontruimingsoefening plaatsvinden. Een deel van de Nobelstraat zal hierdoor een uur afgesloten zijn voor automobilisten. 

Doel van de oefening is het ontruimingsplan door de Bedrijfshulpverlenings-organisatie van een horecagelegenheid in praktijk te brengen.

Zo wordt een bijdrage geleverd aan de bewustwording van het uitgaanspubliek en de horecaondernemers in de binnenstad. Aan de oefening doen, naast brandweer en politie, ongeveer tweehonderd figuranten mee. Dit zijn voornamelijk studenten.

Wat er precies zal gebeuren tijdens de oefening is niet bekend. "Afgesproken in het convenant is dat we de inhoud van de oefening geheimhouden tot woensdagavond. Dit zodat de deelnemers niet weten wat hun te wachten staat."

Omwonenden zijn per brief geïnformeerd over de ontruimingsoefening en de noodzakelijke verkeersmaatregelen. Vanaf de Nobeldwarsstraat tot aan de kruising stadsschouwburg wordt het verkeer vanaf 20.00 tot 21.00 omgeleid. Bussen en taxi’s kunnen gebruik maken van één baan die ingericht is voor tweerichtingsverkeer.

In het Convenant Veilig Uitgaan hebben de samenwerkingspartners afspraken gemaakt voor een veilig uitgaansklimaat, waaronder afspraken over de brandveiligheid. Een van de maatregelen in dit kader is het organiseren van een ontruimingsoefening.