Het UMC Utrecht is het eerste ziekenhuis in Nederland waar patiënten direct inzage krijgen in resultaten van een onderzoek, nog voordat er met een arts gesproken is.

Dat meldt RTV Utrecht.

Volgens het ziekenhuis zijn veel patiënten prima in staat hun eigen ziekenhuisgegevens te begrijpen. Binnenkort krijgen alle patiënten van het UMC toegang tot een eigen online dossier.

Beter voorbereid

In de Verenigde Staten krijgen patiënten al langer meteen hun onderzoeksresultaten te zien. Dat leidt tot betere dossiers en betere behandelingen, zegt het UMC Utrecht tegen RTV Utrecht. Patiënten zijn beter voorbereid op een gesprek met de arts en blijken nauwkeuriger in het innemen van medicatie door de directe inzage.

Volgens Egon Compter van het UMC Utrecht hebben patiënten van zijn ziekenhuis daar ook zelf om gevraagd. Nu geeft 36 procent van de patiënten aan die gegevens snel te willen inzien en dat aantal zal volgens Compter alleen maar groeien.

Nijmegen

Niet alle ziekenhuizen willen de gegevens direct beschikbaar maken aan patiënten. Zo kiest het Radboudziekenhuis in Nijmegen voor uitstel, zodat de arts tijd heeft om de onderzoeksresultaten persoonlijk met de patiënt te bespreken.