Utrecht heeft sinds maandag een melkpoederautomaat om de verkoop van het poeder beter te reguleren. Het is de eerste machine in Nederland waarin melkpoeder wordt verkocht.
 

De machine staat in geplaatst in winkelcentrum Hoog Catharijne. Wie melkpoeder uit de automaat wil halen, moet zich eerst registreren op de site van fabrikant Nutricia.

Wie een account heeft kan twee verpakkingen melkpoeder per week kopen.

Er is een groot tekort aan melkpoeder in de Nederlandse supermarkten. Veel Chinezen vertrouwen het Chinese poeder niet en kopen Nederlandse supermarkten leeg. 

Moeders

"Moeders grijpen op dit moment nog te vaak mis", zegt projectmanager Bram Wijdeveld van Nutricia. "Melkproducten zijn te vaak uitverkocht. Met deze machine kunnen moeders in ieder geval genoeg poeder per week afhalen."

Er is volgens Wijdeveld gekozen voor Hoog Catharijne omdat "het winkelcentrum standaard een druk punt is en omdat het in het midden van het land is. Hierdoor moeten veel mensen in contact komen met de machine."

Leegtrekken

"We willen dat de mensen weten dat deze machine geen instrument is om supermarkten leeg te trekken. We willen dat moeders in ieder geval genoeg poeder tot hun beschikking hebben in het geval dat ze het poeder niet kunnen krijgen in de winkel", aldus Wijdeveld.

Utrecht heeft met de eerste automaat van Nederland een primeur. Wijdeveld sluit niet uit dat ook andere steden zullen volgen. "De komende tijd gaan we testen of het überhaupt moeders kan helpen. Als het een succes is kunnen aan het plaatsen in andere steden gaan denken."