Twee panden aan de Amsterdamsestraatweg in Utrecht zijn donderdagavond na een controleactie gesloten, omdat er illegale gokactiviteiten plaatsvonden.

In een van de panden zit Stichting Straat, die zich richt op het lokaal welzijnswerk voor jongeren.

Het afgelopen jaar werden er al meerdere zaken op de Amsterdamsestraatweg gesloten vanwege illegale gokactiviteiten. Eerder was er sprake van een kroeg, wedkantoor of internetwinkel. Maar in een van de panden die gisteren gesloten is, op last van de burgemeester, zit een stichting.

Werkzaamheden

De werkzaamheden van de stichting worden als 'het creëren van een nuttige vrijetijdsbesteding voor jongeren in de leeftijdscategorie van zestien tot vijfentwintig jaar in de omgeving Utrecht, om zo de veiligheid in deze omgeving te bevorderen en overlast te verminderen.'

De gemeente laat echter weten dat het huidige gebruik van het pand een gevaar vormt voor de openbare orde en veiligheid. In het bedrijfsprofiel bij de Kamer van Koophandel staat verder dat de stichting als doel heeft: 'Het begeleiden en adviseren van jongeren op het gebied van financiën en de arbeidsmarkt'

Toevalligerwijs is het pand naast Stichting Straat vorige week ook gesloten op last van de burgemeester vanwege illegale gokactiviteiten.

Vijftien panden

In totaal zijn er vijftien bedrijven bezocht. Doel van de actie was om te controleren of deze bedrijven en bezoekers zich houden aan de wet- en regelgeving. Dit bleek dus niet bij alle panden het geval te zijn.

Naast het pand van de stichting, is er verderop in de straat ook een pand gesloten voor de duur van zes maanden. Het gebruik van de panden vormt volgens de gemeente een gevaar voor het woon- en leefklimaat.