Sinterklaas is zondagmiddag aangekomen in Utrecht. Later dan gepland zette hij voet aan wal aan de Weerdsluis.

 

Daar werd hij opgewacht door burgemeester Jan van Zanen en presentator Klaas Drupsteen.

Naast Zwarte Pieten had de Sint ook enkele pieten met gekleurde gezichten aan zijn zijde. Ook waren er 'Tour-pieten' aanwezig, omdat Utrecht volgend jaar de start van de Tour de France verzorgt. Zo was er een gele Piet, groene Piet, witte Piet en een bolletjes Piet, naar de kleuren van de truien in de wielerronde.

Volgens Luc Dietz van het sinterklaascomité in Utrecht is het verhaal achter de confettipieten dat er pakpapier is vast komen te zitten in de machinekamer van de stoomboot. "En dat is ontploft", aldus Dietz.

Ook het uiterlijk van de donkere pieten is op details iets aangepast en bij een enkeling heeft de pruik een andere kleur. Van de 180 pieten die zondag met de Sint in Utrecht zijn aangekomen, zagen 19 er niet traditioneel uit.

Speedboot

Het gezelschap voer met bootjes over de Oudegracht door een regenachtig Utrecht. Sinterklaas begon zondag later dan de bedoelding was aan zijn bezoek in Utrecht. Hij vertrok vijftig minuten later dan gepland vanaf het Ledig Erf.

Om deze tijd in te halen, werd er volgens omstanders "in speedboottempo gevaren" en "kwam hij bijna een uur te laat." Op de steiger bij de Oosterkade hadden zich honderden mensen verzameld, "maar veel hebben ze niet kunnen zien", aldus de bezoekers.

De intocht is rustig verlopen. Volgens de politie waren er geen protesten aangekondigd.

Heeft u foto's van de intocht? Upload beeld via NUfoto

Waarom alle ogen gericht zijn op het Sinterklaasjournaal

Wat u moet weten over de discussie rond Zwarte Piet

In beeld: Historische intochten van Sinterklaas