Fietsers in Utrecht raken vooral gefrustreerd als ze niet door kunnen fietsen. Dat blijkt uit een analyse van het Utrechtse Springlab naar de grootste fietsfrustraties in de stad.

De frustraties gaan onder andere over drukke fietspaden, auto’s en andere voertuigen, andere fietsers, bouwputten en verkeerslichten.

"Vraag menig inwoner van Utrecht wat hem opvalt aan het fietsen door Utrecht, de meeste zullen zeggen, de drukte", aldus Springlab.

Om positieve veranderingen teweeg te brengen en het fietsverkeer in Utrecht een handje te helpen is Springlab samen met het Nederlands Instituut voor Sport & Bewegen en Tourlab The Happy Biking Project gestart.

Camera

Fietsers hebben voor het project Happy Biking een week lang met camera’s door de stad gefietst om te onderzoeken welke fietsfrustraties Utrechters tegen komen. De vijf frustraties zijn verwerkt in een video.

Springlab is ook aan het onderzoeken hoe fietsen in de stad leuker kan worden. Van de vier grote steden in Nederland worden in Utrecht de meeste meters afgelegd met de fiets. 

"We zijn erg benieuwd voor welke frustratie fietsers in Utrecht het liefste een oplossing zien", aldus Springlab. "Daarom kunnen mensen stemmen op hun grootste fietsfrustratie."