De rechtbank in Utrecht doet woensdag uitspraak in de zaak tegen een 55-jarige vrouw uit Kockengen die honderden verslaafden behandelde met de stof ibogaïne, een Afrikaans plantenextract. 

Een Zwitserse cliënt van de vrouw kwam om het leven, nadat hij in verwarde toestand bij Breukelen de A2 was opgelopen, en werd doodgereden door een vrachtwagen. Een Belg raakte kreupel en werd bijna blind.

Het Openbaar Ministerie heeft 3 jaar cel tegen de genezeres geëist, waarvan een jaar voorwaardelijk. Tegen een 44-jarige man die de vrouw in haar praktijk hielp, eiste justitie 8 maanden cel, waarvan 3 maanden voorwaardelijk. Ook in zijn zaak doet de rechter woensdag uitspraak.

Hartproblemen

Het OM houdt de vrouw verantwoordelijk voor de dood van de Zwitser en de ernstige fysieke schade die de Belg opliep. Dat behandeling met ibogaïne kan leiden tot verwardheid en hartproblemen, had zij moeten weten.

In 2006 overleed een Britse man in het bad van de genezeres en in 2010 sprong een Zweed van een parkeerdek op Schiphol, waarbij hij diverse fracturen opliep.

Ibogaïne is in diverse landen verboden, maar in Nederland niet.