De Utrechtse wethouder Margriet Jongerius is blij dat Utrecht gesteund wordt in het beleid om toch voor opvang voor illegalen te zorgen.

Dat zegt de woordvoerder van de wethouder.

"In Utrecht leven naar schatting zo'n vierduizend mensen zonder papieren. De gemeente maakt al langere tijd geld vrij om bed, bad en brood voor hen te regelen. Samen met de andere grote steden dringt Utrecht al heel lang bij staatssecretaris Teeven aan op een oplossing voor deze groep, want het budget van de stad is beperkt", aldus de woordvoerder.

"Utrecht betaalt voor hen ook de eigen bijdrage voor medicijnen, want de gemeente vindt het mensonwaardig om daarvoor geld te vragen aan mensen die hier geen geld mogen verdienen.''

Teeven

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie wacht af wat het Europese Comité van Ministers begin volgend jaar vindt van de uitspraak over 'bed, bad en brood' voor met name vreemdelingen. Ook PvdA en VVD vinden dat beter.

De Nederlandse overheid moet uitgeprocedeerde asielzoekers, illegalen en daklozen beter opvangen, oordeelde het Comité voor Sociale Rechten maandag. De kwestie ligt gevoelig in de coalitie van VVD en PvdA. Teeven riep eerder dat Nederland niet in de houding zou springen en meteen iedereen zou voeden. Maar de PvdA wil een ruimhartiger beleid.