De crowdfundingsactie om een marktplein te realiseren naast station Terwijde in Leidsche Rijn is geslaagd.

Het initiatief van de Utrechtse architect Txell Blanco en kunstenares Asia Komarova kan daarmee in gang worden gezet. Het materiaal van de houten bekisting kan gekocht worden en de bouw zou in de lente al kunnen starten.

Blanco en Komarova wonen zelf al jaren in Leidsche Rijn en vonden de voorzieningen in de Vinex-wijk hopeloos achter lopen.

Eerder namen ze het initiatief voor buurttuin De Halte en organiseren de jaarlijks terugkerende Burenmarkt. Nu is 6000 euro voor het multifunctionele marktplein opgebracht door donateurs en kan worden begonnen met de programmering.

"Het uiterlijk van het toekomstige plein moet lijken op het uiterlijk van de wijk. Het uiteindelijke ontwerp lijkt op een skelet van een rijtjeshuis in ontwikkeling, een typisch Vinex-beeld dat naadloos aansluit bij de bouwput die de wijk al jaren is, en voorlopig zal blijven", vertelt Blanco.

Initiatieven

Op het plein moet niet alleen een markt gehouden worden. Ideeën voor het marktplein moeten, behalve van de bedenkers, ook vanuit de bewoners komen. "Alles is mogelijk en bewoners kunnen hier hun eigen initiatieven realiseren. We hopen natuurlijk dat het een groot succes gaat worden", aldus Blanco.

Een marktplein in een gebied waar tienduizenden mensen wonen is heel vanzelfsprekend volgens Blanco, maar het realiseren was dat niet. In iets meer dan anderhalve maand tijd is nu genoeg geld bij elkaar om een team te vormen en samen met de gemeente te beginnen aan de bouw.

Voorlopig is de locatie naast station Terwijde nog een tijdelijk onderkomen, maar dat kan volgens Blanco na een succesvolle periode ook de definitieve plek worden.