De gemeente Utrecht is tussen 2010 en 2013 rond de 1,8 miljoen euro misgelopen aan niet geïnde parkeerboetes. Dat blijkt uit de beantwoording door het college van schriftelijke vragen.
 

Volgens Sander van Waveren, fractievoorzitter van het CDA, geeft het niet innen van boetes een verkeerd signaal af naar overtreders en is het bovendien onrechtvaardig naar mensen die wel betalen.

Het blijkt dat buitenlandse bezoekers voor een derde van dat bedrag verantwoordelijk zijn. De raad sloot in maart 2010 een contract met een gespecialiseerd bedrijf om naheffingsaanslagen in België, Duitsland en Polen te innen.

De helft van die boetes is volgens het stadsbestuur inmiddels binnen, maar voor overige landen bestaat er nog geen uitwisseling van kentekens.

De raad gaat monitoren of dergelijke mogelijkheden worden ontwikkeld in Den Haag en zal zich in dat geval hierbij aansluiten. Ook worden lobbymogelijkheden benut waar nodig om opsporing en inning te vereenvoudigen. Van Waveren vindt dat er meer actie ondernomen moet worden.

Wielklemmen

"Het gaat me allemaal wat langzaam. Vanuit Frankrijk krijgen mensen hier wel een boete toegestuurd, maar andersom worden ze niet geïnd. Dat geeft een onrechtvaardig gevoel", aldus de CDA’er.

Het voorstel van de partij voor de invoering van wielklemmen is volgens de raad geen optie. De gemeente liet weten dat in verband met rechtsongelijkheid onderscheid tussen binnenlandse en buitenlandse auto’s niet mogelijk is. 

Het gemeentebestuur zal donderdag in de raadsvergadering verder ingaan op de vragen van het CDA.