Op openbare scholen in Utrecht zullen dit jaar negatieve stereotypen van Zwarte Piet worden vermeden. Op sommige scholen zal Zwarte Piet dit jaar ook in andere kleuren verschijnen.
 

Dat laat Stichting openbaar Primair Onderwijs (SPO) Utrecht weten.

Het uiterlijk van Zwarte Piet mag volgens de SPO geen karikatuur zijn van donkere mensen die zich dom en ondergeschikt opstellen.

Het College van de Rechten van de Mens benadrukte eerder al dat de Prof. Kohnstammschool in Utrecht niet discrimineert als ook Zwarte Piet dit jaar aanwezig is op het Sinterklaasfeest.

De afgelopen maanden heeft de SPO gesprekken gevoerd met ouders, schoolteams en kinderen, naar aanleiding van een klacht van een ouder. Zo moet het kinderfeest voor alle kinderen feestelijk worden gehouden ongeacht hun afkomst, sekse of levensovertuiging.

Stereotypering

Op de openbare scholen zal daarom dit jaar materiaal van de Zwarte Pieten worden gescreend. Ook zullen leraren met kinderen praten over de stereotyperingen en wat het betekent voor mensen met een donkere huidskleur.

Volgens het SPO past de aanpak bij het karakter van de openbare school en de Vreedzame School, waar kinderen worden opgevoed tot bewuste burgers.

Het College verwacht tevens dat SPO Utrecht verder invulling geeft aan de discussie voor een discriminatievrije onderwijsomgeving bij de vormgeving van het Sinterklaasfeest in 2015.