Een conflict tussen een bewoner van Het Zand en de gemeente Utrecht was dit weekend onderwerp in het satirische programma Kanniewaarzijn van de VARA.

Het conflict gaat over het al dan niet legaal wonen in een uitbouw van een woning. De man die in de bouw werkte en door de crisis in financiële problemen kwam besloot om een deel van zijn woning te verhuren en zelf in de aanbouw te gaan wonen.

Dan volgen er jaren van brieven schrijven en telefoneren tussen de bewoner en verschillende ambtenaren. Elke keer zou de man andere informatie hebben gekregen van de gemeente over de rechtmatigheid van de situatie.

"Hoewel het programma satirisch is en een hoge amusementswaarde heeft, geven de beelden een bedroevend beeld van de dienstverlening van de gemeente Utrecht in deze specifieke situatie", schrijft Maarten van Ooijen van de ChristenUnie bij de schriftelijke vragen die hij heeft ingediend over het onderwerp.

Verhuizen

Volgens de uitzending heeft de besluitvorming van de Gemeente Utrechter er ondertussen toe geleid dat de vrouw heeft moeten verhuizen en de man in de woonkamer een slaapvertrek heeft moeten inrichten en er een dwangsom van 7.500 euro boven het hoofd hangt. De ChristenUnie wil onder andere weten of dit klopt.

Presentatrice Astrid Joosten noemt het een triest verhaal. "Wij vinden het zo onvoorstelbaar dat je als gemeente niet de instelling hebt om met je burgers mee te willen denken."