Het laatste plan dat de komst van de bibliotheek naar het oude postkantoor op de Neude mogelijk moest maken is afgewezen door het college. Dat heeft wethouder Jeroen Kreijkamp donderdag bekend gemaakt.
 

De komst van de bibliotheek naar de Neude lijkt hiermee van de baan.

De raad van toezicht van de bibliotheek in Utrecht had een brandbrief gestuurd naar de gemeente. Hierin werd gevraagd om een reactie op het voorstel om het pand op de Stadhuisbrug te laten opkopen door een belegger.

De huurder, bibliotheek Utrecht, zou dan uitgekocht worden. Met alle financiële middelen die hierbij vrij zouden komen zou de verhuizing naar het oude postkantoor op de Neude gerealiseerd kunnen worden.

De methode zou echter niet passen binnen de (financiële) kaders die de gemeente stelt. Zo zou de gemeente, wanneer zij een pand willen verkopen, dit doen via een openbare procedure.

Subsidie

"Aan deze voorwaarde voldoet het voorstel in uw plan niet omdat de verkoop exclusief aan de door u voorgedragen partij verkocht moet worden door de gemeente", schrijft wethouder Kreijkamp aan de bibliotheek.

Ook zouden de extra opbrengsten die deze constructie gaat opleveren niet naar de bibliotheek kunnen gaan. Dit zou namelijk betekenen dat de bibliotheek meer subsidie gaat krijgen dan vooraf in het college programma is voorzien. "Het college hanteert de lijn dat dergelijke impliciete subsidies niet wenselijk zijn", aldus Kreijkamp.